FCI STANDARD IN ZDRAVSTVENI TESTI

FCI STANDARD

Standard bulterier
PDF – 305.3 KB 558 downloads

GENETSKI TESTI

Glede na prisotnost mutacij živali delimo v tri skupine:

  • Negativne živali (clear): mutacija ni prisotna N/N
  • Prenašalke (cerrier): eden izmed alelov nosi mutacijo N/P
  • Pozitivne (affected): Oba alela nosita mutacijo P/P

Slika prikazuje, kako se prenašajo zadeve pri parjenju. Ni vam potrebno skrbeti takoj, ko je eden od staršev negativen.

Pes, ki je prenašalec ni bolan in je z njim vse super, prav tako je primeren za vzrejo.

  • Letalni akrodermatitis (LAD) 

Akrodermatitis (LAD) je genetsko obolenje za katerega je značilna slabša rast, oslabel imunski sistem in poškodbe na koži (zlasti na področju šap). Pri obolelih mladičih se pojavljajo značilne spremembe na koži okončin, driske, bronhopnevmonije in zaostajanje v razvoju. V področjih pigmentirane dlake lahko pride do svetlejše pigmentacije (redčenja pigmenta). Psi z LAD imajo slabši odziv imunskega sistema. Pogosto se pojavljajo infekcije na koži zlasti z Malassezio in Candido. Mladiči z LAD rastejo počasneje od vrstnikov. Znaki bolezni se pojavijo v starosti nekaj tednov. Oboleli mladiči navadno poginejo pred dopolnjenim drugim letom starosti zaradi infekcij oziroma jih evtanazirajo zaradi hudih in bolečih poškodb na okončinah.

  • Policistično obolenje ledvic (BTPKD)

Policistična bolezen ledvic pri bulterierjih je dedna avtosomno dominantna motnja. Pri prizadetih psih mutacija v genu PKD1 povzroči razvoj ledvičnih cist, ki so napolnjene s tekočino. Te ciste rastejo v velikosti in številu s potekom bolezni, tako se zdravo ledvično tkivo postopoma zamenja z nefunkcionalnimi cistami in s tem poslabša delovanje ledvic. Kronična ledvična odpoved se pojavi v srednji do visoki starosti in vodi v smrt. Čeprav se ledvične ciste lahko zazna z ultrazvočnim pregledom, je, zlasti na začetku bolezni, težko postaviti dokončno diagnozo. 

ZDRAVSTVENI TESTI

  • PREGLED SRCA (pri odraslemu psu, točno starost določi kardiolog)

Ultrazvok - je nepogrešljiv pri dokončni diagnozi bolezni srca. S t.i. dvodimenzionalno ehokardigrafijo ugotavljamo prostorske odnose in razmerja med srčnimi prekati, preddvori, aorto ter pulmonalno arterijo. Dobro so vidne tudi spremembe na zaklopkah in krčljivost srčne mišice. Z njegovo pomočjo torej srce opazujemo pri njegovem delu.

Doppler ehokardiologija se uporabja za poglobljeno diagnostiko srca in krvnih žil. Na popolno neinvaziven način pridemo do podatkov v katero smer se kri giblje in s kakšno hitrostjo. Spektralni Doppler nam to prikaže grafično, barvni Doppler pa kot že samo ime pove prikaže barvno.

Elektrokardiografija (EKG) - je snemanje srčne električne aktivnosti na površini telesa. Uporablja se v prvi vrsti kot klinični pripomoček pri ugotavljanju in opredelitvi srčnih aritmij in motenj v prevodnosti. Lahko se uporablja tudi kot pomožna metoda za ugotavljanja velikosti srčnih votlin ali elektrolitskih motenj homeostaze.

  • Policistično obolenje ledvic (BTPKD) (pregled z ultrazvokom pri odraslemu psu)

Bolezen se pojavi pri odraslih; kaže pa se s povečanimi ledvicami in zmanjšanim delovanjem ledvic nekje med tretjim in desetim letom življenja. Bolezen je dedna in ciste so v ledvicah prisotne od rojstva, vendar so manjšega premera. Velikost cist variira od manj kot 1 mm pa do vec kot 1 cm. Starejše živali imajo več cist in so lahko tudi zelo velike do nekaj cm. Težave se pojavijo pri živali šele, ko začnejo ciste rasti in s tem povečajo velikost ledvic in zmanjšajo funkcijo samih ledvic. Končna posledica je odpoved ledvic. Bolezen se pokaže z zmanjšanim apetitom ali s popolnim odklanjanjem hrane, povečanim pitjem in uriniranjem ter hujšanjem. PKD diagnosticiramo z ultrazvočno preiskavo ledvic.

  • Pregled sluha (BAER test)

Gluhost (ali delna gluhost, ki jo je možno ugotovit le z BAER testom) je predvsem problem pri naši pasmi, saj so temu podvrženi, ne samo beli psi ampak vseh barv in ker je ta problem deden, je zelo pomembno in odgovorno, da se pregleda sluh vsem psom v leglu.

+/+ pes sliši na obe ušeci

+/- pes sliši samo na eno uho

-/- pes je gluh

  • Pregled pogačice

Patellar luxation v dobesednem slovenskem prevodu pomeni 'izpah pogačice', boljši prevod bi lahko bil 'gibljivost pogačice', saj se dejansko pri testiranju patelle ugotavlja stopnjo gibljivosti pogačice pri psu. Testiranje patelle (pogačice) poteka brez narkoze in sicer tako, da veterinarka z eno roko drži pogačico, z drugo pa premika nogo psa ter poskuša pogačico spraviti s položaja ter slediti, kako se bo po premiku pogačice le-ta obnašala. Glede na izid testiranja se določi stopnja luksacije patelle:

0 - patelle ni možno premakniti s položaja;
1 - patello je možno nekoliko težje premakniti s položaja, vendar takoj po premiku sama "zaskoči" na svoje mesto;
2 - patello je možno premakniti s položaja, vendar potrebuje nekaj časa, da "zaskoči" na svoje mesto;
3 - patello je možno z lahkoto premakniti s položaja in jo je potrebno po posegu namestiti na svoje mesto;
4 - patella se sama od sebe premika s položaja.

  • UPC test

Določanje razmerja protein / kreatinin,  ki so nujno potrebni pri vrednotenju poškodbe ledvic in njihovo poznejše spremljanje.

DNK test 

Ni zdravstveni test, ampak mi podpiramo, saj pravimo, da je to kot osebni dokument psa. 

Viri:

- http://www.animalabs.com/breeding-carriers-breeding-program/

-https://www.eurovetgene.com/sl

-https://www.klinika-zajc.si/veterinarska-ambulanta-za-kardiologijo.html

-http://www.klinika-malezivali-mb.si/index.php/muce/policisticna-bolezen-ledvic

-http://www.klub-ktp.si/obvestila-vzrejne-komisije/dedne-bolezni/