KAKO DO ODGOVORNEGA VZREDITELJA

Ko se odločate za nakup bulterierja ali katerekoli druge pasme, se sprva pozanimajte o sami karakteristiki pasme. Kaj je značilno za to pasmo, ali je sploh primerna za vaš način življenja ter ali se zavedate, da je to odgovornost za deset let in več, ter hkrati predstavlja tudi odrekanje določenim stvarem, saj imate dodatno odgovornost.

Ko se dokončno odločite, da je to pasma za vas, nastopi iskanje mladiča. Tukaj se dostikrat pojavijo težave, saj ne veste kam bi se obrnili. Vsekakor, je primerno, da se obrnete na SKT oziroma Slovenski klub terierjev, kjer imajo bazo vseh bulterijerjev in vas lahko usmerijo na pravega vzreditelje. Tudi tukaj bomo imeli seznam psarn in napovedanih legl, ki bodo izpolnjevali kriterij, da imajo starši narejene osnovne zdravstvene teste (pregled srca pri odraslemu psu, ultrazvok ledvic narejen pri odraslemu psu in narejen test sluha). 

Kaj iskati v vzreditelju?

Vzreditelj je oseba, ki vam bo pomagal v začetku. Vzreditelj vam je podpora, ko se pojavijo težave z mladičem in prav tako, je oseba katera ima izkušnje s pasmo ter njenimi vedenjskimi muhami. Zato vam priporočamo, da je vzreditelj oseba s katero se boste razumeli ter vam bo le ta pomagal.

Vsi vemo, da v večini primerov izbiramo predvsem z očmi in ne z razumom. To se vam mogoče zdi zelo smešno, ampak to je resnica. Zato vam svetujemo, da ko vidite mladička, ki vam je všeč, zastavite vzreditelju osnovna vprašanja:

  • Ali imajo starši narejene zdravstvene teste?
  • Ali vam lahko pošljejo sliko kje mladički odraščajo?
  • Katere zdravstvene teste ter dokumentacijo bodo imeli mladički ob predaji?
  • Ali lahko pridete na ogled?
  • Kaj delajo za socializacijo mladička?
  • Kakšnega karakterja sta starša?
  • Ter ali vam lahko pošlje videoposnetek mladička.
  • Ter zelo pomembno ali ima registrirano psarno pod okrilno organizacijo FCI

Klikanje mladičkov v Psarni Poisson Ivy, za potrjevanje mirnega stanja po metodi Maje Šparovec.

Zapomnite si, da pravi vzreditelji so z mladiči po cele dneve in oni vejo in vidijo kakšen karakter prevladuje pri mladičkih. Zato, če vam vzreditelj ponuja drugega mladička, je to navadno z razlogom. Živeli boste s karakterjem mladička. 

Če vam ˝vzreditelj˝ ponudi predajo mladiča, nekje drugje kot kjer mladiči bivajo, je to velik alarem, da gre za uvoženega oziroma psa kateri se preprodaja.

Če vam vzreditelj, ni pripravljen pokazati mame, tukaj nekaj zelo ni ok, seveda vas naj ne šokira stanje mame, saj je za njo težko obdobje hranjenje mladičev, ampak pravi vzreditelj vedno brez težav pokaže mamo.

Poglejte, kje v kakšnem okolju odraščajo mladički in sami presodite, ali je vam to ok? Namreč okolje odraščanje mladička je zelo pomembno za njegov nadaljnji razvoj.

Medem ko spijo, se predvajajo posnetki, umirjene glasbe, kar je dokazano, da jih pomirja in vzpodbuja sproščenost. (Poisson Ivy psarna)

Pogodba, vsak odgovorni vzreditelj bo od vas zahteval, da podpišete pogodbo. Seveda, vam bo z veseljem odgovoril zakaj je kakšen del v pogodbi. Zavedajte se, da so pogodbe način, da zavarujejo mladiča in tudi vas. V kolikor je zahtevana sterilizacija in kastracija, je to namenjeno zgolj samo za varnost psa. To je namenjeno samo zaščiti psov, da se le teh ne bi izkoristilo. Verjemite, da za tem malim luštkanim mladičkom se skriva veliko dela, stresa, solz in odrekanja.

Ceno mladiča določi vzreditelj. Cena odraža vloženo delo pred leglom, vloženo delo v mladiče in mamo. Stroški, ki nastanejo so veliki. Upam, da nam nekoč uspe potegniti s člani skupaj, koliko so vsi stroški skupaj. 

Nekaj slik naših vzrediteljev:

Hvala psarnama Poisson Ivy in Fireball Bull's psarnama za slike.