KAKO POSTATI ODGOVORNI VZREDITELJ

Če se želite ukvarjati z vzrejo, se sprva zavedajte, da toliko veselja, kot prinesejo psi, je tu enako ali morda celo več stresa, solz, finančnega vložka, dela in truda. Zavedajte se, da če imate namen imeti leglo, ker si želite potomca vašega psa, ta potomec nikoli ne bo kopija vašega psa. Skrajno neodgovorno je imeti leglo samo za to, leglo imate, ker želite nekaj vložiti v pasmo, ker menite da bodo vaši predstavniki doprinesli nekaj pasmi. 

Že ko kupujete mladička, povejte vzreditelju, da si želite nekoč vzrejati. Super je, če vam je pripravljen deliti svoje znanje in vas usmerjati na pravo pot za dobro pasme. Super je, da se s psom, s katerim imate namen vzrejati, udeležite kakšnih večjih specialk v tujini, da dobite sliko kako kvaliteten je vaš pes, kakšne so njegove pomanjkljivosti in vrline. Seveda, tukaj ni za pozabit, da je vaš pes karakterno stabilen in primeren pasmi, saj se karakter psa deduje in je lahko hitro recept za katastrofo.

  1. Če ste psa kupili v Sloveniji to ni potrebno, če je pes kupljen v tujini, potem morate prvo psa vpisati v Slovensko rodovno knjigo.
  2. Naslednja stvar, ko pes dopolni 9mesecev je, da z njim opravite vzrejni pregled, za vse informacije se obrnite na SKT.
  3. Ko to vse naredite in pes dopolni 12 mesecev, naredite vse zdravstvene teste, ki si jih lahko pogledate na povezavi: standard bulterier ali miniaturni bulterier
  4. Ko so vsi testi in vzrejno dovoljenje opravljeni, je čas da začnete iskati samca, katerega se kontaktira nekaj mesecev pred tem, ko boste parili
  5. Priporočamo, da psičko ne parite preden ne odraste mentalno

Bodite odgovorni vzreditelji in naredite vse, da mladičke obvarujete pred zlorabo zato skrbno izberite nove lastnike in jih oddajte s pogodbo.