KATERO OPRSNICO IZBRATI?

Published on 21 January 2021 at 19:24

Oprsnica je zelo pogosta izbira pri naši pasmi. Ker je na trgu zelo veliko ponudb, različnih tipov oprnic, bi vam radi pomagali, katera opornica je primerna ter zakaj?

Potrebno se je zavedati, da dosti oprsnic na trgu je samo lepih ampak popolnoma nefunkcionalnih oziroma samemu gibanju psa tudi škodujejo, zato vam prilagam nekaj pravilnih oblik oprsnic. Resno vam svetujem, da oprsnice probate fizično na psu, preden se odločite da jo kupite, saj so naši bulčki zelo specifične konstitucije. Zato kljub temu, da boste izmerili psa in ga popredalčkali v velikost, mu na koncu sama oprsnica ne bo ustrezala.

Najbolj kritična točka so lopatice, ki pa so pomemben del pasje anatomije, saj te omogočajo da se pes premika, teče ali galopira.

KATERIM OPRSNICAM SE IZOGIBATI?

Izogibajte se oprsnicam, katere dokazano po študiji v Ameriki, povzročajo ortopedske težave pri psih, saj potekaj ravno preko najpomembnejšega dela in sicer lopatice in jo s tem omejuje da se lahko iztegne do konca. Večinoma teh oprsnic če se postavite pred psa ima obliko črke T. Enostavno rečeno, ko bo pes povlekel bo oprsnica potisnila lopatice nazaj, kar lahko čez čas povzroči določene poškodbe. Sami pa veste, da bulčki so zelo močni ko povlečejo in je prisotno veliko sile ter posledično pritiska na lopatice.

KATERE OPRSNICE SO OK?

Dobre oprsnice so v večini oblike Y, ko gledate spredaj, saj omogočajo prosto gibanje sprednjih nog, seveda potrebno je še vseeno gledati da ne pride oprsnica takoj za komolci.

OPRSNICA MORA PSU USTREZATI

Celoten čar pri nakupu pravilne oprsnice je, da je psu prav in udobna.

Točke katere je potrevno gledati so: 

  1. Prvo namestimo pasove okoli pasa, šele nato namestimo pasove okoli vratu
  2. Oprsnica ne sme biti preveč zategnjena, pod oprsnico moramo dati 2-3 prsa, da lahko grem naokoli.
  3. Pas okoli pasa mora segati za komolce

Primer nepravilno nastavljene oprsnice.

MITI IN RESNICE

MITI RESNICE
Oprsnica, povzroči da pes veče. Pomanjkanje primernega treninga hoje na popuščenem povodcu.
Psi imajo močne mišičaste vratove. da jih ščitijo. To je resnica, ampak ne smemo pozabiti na spodnji del vratu, ki je zelo izpostavljen in lahko povzroči pri pseh težave z dihanjem, sploh pri miniaturnih bulterijerjih, ki imajo težave s paralizo žrela.
Uporaba ovratnic, nauči psa da ne vleče. Učenje psa z ovratnic, da hodi na popuščenem povodcu je isto kot učenje vožnje avtomobila z varnostnim pasom okoli vratu.
Moj pes ne vleče zato ne potrebujem oprsnice. Nikoli ne veš, kdaj lahko kakšna oprema pusti posledice na določenem psu. Poseben poudarek bi dali pri miniaturnih bulterierjih, ki so podvrženi paralizi žrela.

Članek, ni namenjen favoriziranju uporabe oprsnic. Gre le za lažje razumevanje delovanja oprsnice ter kaj paziti pri naslednjem nakupu, saj je trg preplavljen s ponudbami. Vsaka varna uporaba pripomočka je dobra uporaba. Mi pri vseh mladičih začnemo z uporabo oprsnic, ki so skrbno izbrane.

Naši člani in oprsnice 

Članek sestavila: Iva Resanovič (PoissonIvy)