PARALIZA GRLA (LARYNX PARALYSIS) PRI PRITLIKAVIH BUL TERIJERJIH

Published on 27 October 2021 at 19:22

Pri paralizi grla  mišice, ki naj bi držale hrustanec odprt, da omogoči dihanje, ohromijo. Posledica je ovira dihalnih poti, saj hrustanec grla delno blokira odprtino.Kaže se kot oteženo dihanje pri katerem bulček, zaradi nezmoznosti odmika grlnih hrustancev vstran, "piska" predvsem ob vzdihu, fizičnih naporin in pitju vode.Bolezen navadno napreduje počasi in lastniki blagih in neizrazitih  znakov sploh ne opazijo, dokler ne pride do oteženega, stridoroznega dihanja, značilnega po neprijetnih vibracijskih zvokih, zaradi slabše oksigenacije krvi pa se lahko pojavijo tudi modrikaste sluznice. Pri telesnem naporu ali razburjenju se lahko  znaki tako poslabšajo, da pes potrebuje urgentno pomoč . Obstaja več oblik te bolezni :

  •  idiopatsko pridobljeno paralizo grla
  • prirojeno paralizo
  • paralize zaradi specifičnih poškodbo

  • poškodb živca med zdravljenjem

Nugget, šest letni Miniature Bull Terrier z permanentno tracheostomy zaradi življensko ogrožajoče paralize žrela

Paraliza grla kot prirojena oblika se je vedno pogosteje pojavljala tudi pri pasmi pritlikavi bul terijer in Nemški znanstveniki so po vrsto študij v katerih so sodelovali tudi vzreditelji odkrili in določili gen RAPGEF6  za to bolezen, ki je lahko čisti (clear), prenašalec (carrier) ali prizadet (affected). Od leta 2019 je na voljo tudi  genetski test ( pogovorno označen kot LP test ) v večini laboratorijev po Evropi kot so Laboklin, EVG, Genimal. Sam pregled se opravi na vzorcu krvi ali sline.

Obstajata dve kopiji  gena v genomu vsakega bulčka; en izvod je podedovan od očeta in en od matere .Zato je pomembno, da vsak vzreditelj testira bodoče starše legla in da se ne parijo med sabo predstavniki pasme, ki so prizadeti s to boleznijo.

GENOTIP: N/N VPLIV NA VZREJO
Clear dog - noben gen ne nakazaju, da bi prenašal LP Ta pes ne prenaša okvarte LP, zato ni bojazni, da bi to prenesel na svoje potomce.
GENOTIP: N/LP VPLIV NA VZREJO
Pes prenašalec - pes ima en gen za LP, kar pomeni da se riziko za prenos LP večji, kar pa ne pomeni, da bo potomec imel LP Takšen pes prenaša kopijo defektnega gena. Ampak ta pes nima nevarnosti za razvoj LP. Čepav, je verjetnost, da bo kopijo defektnega dena prenesel kar 50%. Če bi parili dva psa prenašalca med seboj je kar 25% možnosti, da dobimo ven mladiče, ki imajo povečan riziko LP. TAKŠEN PES SE MORA PARITI SAMO S CLAR PSMI!!!
GENOTIP: LP/LP VPLIV NA VZREJO
“Ogrožen pes” – ps ima dve kopiji defektnega gena in je 10-17% večja šansam, da bo obolel za LP kot sta to clear pes in pes prenašalec. Takšen pes ima dve kopije defektnega gena. Takšen pes ima veliko večjo možnost, da ima simpotome LP lahko pa jih sploh ne bo imel. TAKŠEN PES SE LAHKO PARI SAMO Z ČISTIMI PSMI, VSI PSI IZ TAKŠNE KOMBINACIJE BODO PRENAŠALCI. Seveda se ogroženega psa ne priporoča uporabiti za nadaljno vzrejo, sploh tistih ki kažejo kakšnekoli znake LP, saj se lahko izgubi celotno leglo ali brejo mamo, zaradi prevelike obremenitve.

Pri prirojeni paralizi grla se  znaki pojavijo že pred 1. letom starosti kot oteženo dihanje, piskanje med vzdihom ali telesno aktivnostjo, pri nekaterih bulčkih pa se zaradi paralize glutealnih mišic pojavi tudi šepanje na zadnji nogi.Vročina in vlaga lahko povzročita oteženo dihanje,ki lahko vodi v dušenje. Bulčki lahko med dihanjem in zadihanjem zvenijo hrupno, kar je posledica hrustanca grla, ki delno prekriva odprtino dihalne poti. Lajež in drugi njegovi zvoki  se lahko tudi slišijo drugače . Zaradi prizadetosti ostalih živcev se lahko kažejo znaki oteženega vstajanja in  oslabljena  propriocepcija. Jemanje hrane je lahko oteženo, pojavijo se motnje krčenja požiralnika, razvije se lahko  aspiracijska pljučnica ali skeletna atrofira. Sama bolezen je lahko tako psihično kot fizično naporna za bulčka in na žalost obstajajo tudi primeri smrti. Bolezen je progresivna in  zdravilo  ne obstaja. Pri bulčkih z hudo izraženimi znaki paralize grla se priporoča kirurška  operacija s katero zmanjšamo upor zraka med dihanjem, kar dosežemo z odstranitvijo ali stabilizacijo  grlnih hrustancev, ki zapirajo glasilni razporek (rimo glottidis) med vdihom.

Prognoza za izboljšanje  znakov in kakovosti življenja LP prizadetih bulčkov je na splošno zadnja leta zaradi osveščanja in rednega testiranja vedno bolj uspešna in vedno več vzrediteljev se trudi da bi to genetsko bolezen z testi in pravilnimi paritvenimi kombinacijami minimalizirali v sami pasmi.


Sestavila: Alma Radovanović