ZAKAJ VZREDITELJI TROBIMO NE Z MLADIČKOM V HRIB

Published on 30 January 2021 at 19:26

Vsi, ki smo vzreditelji, vedno poudarjamo z mladičkom do enega leta nikar v hrib in nikar ne pretiravat z samim gibanjem. 

Zakaj?

Ne zato, da bi vam vzeli užitek, da greste s psom na sprehod ampak za zdravje samega mladička. Mogoče se same težave ne bodo pojavile takoj, upajmo da se tudi nikoli ne bodo, ampak okostje psa in sklepi rastejo do 18ga meseca, takrat lahko rečemo, da so se vse kosti razvile do konca. Ravno zato, ker mladiček še nima formiranih sklepov do konca, je pomembno, da se ga do prvega leta starosti čuva in ne obremenjuje s hojo v hrib, tek ob kolesu, hoja po stopnicah itd. To pa vsekakor ne pomeni, da mladiček ne sme nič, najbolj je priporočeno da mladičku pustimo prosto gibanje. 

Kaj to pomeni?

Da se sam giba kako on želi, tempo ki ga on narekuje. Med metanjem žogice, ne gre za prosto gibanje, saj ga mi silimo v hitri tek ne sam po sebi. Seveda se lahko igramo z njim, ampak vse na omejenem prostoru in ne pretirano, nikakor pa ne v hrib. Priporočena je tudi hoja po gozdu, da se nauči dvigovati noge preko hloda, različnih podlag in premaguje manjše ovire na poti. Delajte z njim kakšne trikce, delajte v prvih mesecih na medsebojnem kontaktu saj to je največ kar lahko naredite za vaš odnos in prihodnost. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi podlagi, drseča podlaga lahko hitro doprinese do kakšnih težav z vezmi ali displazijo kolkov.

Kaj pravi nezapisano pravilo?

Nezapisano pravilo pravi, da bi sprehod moral trajati 5 minut krat meseci koliko je star. Primer: Mladiček star 3mesece, bi čez dan imel 15min aktivnosti, medtem ko je mladiček star pol leta 30minut čez celoten dan.

Seveda to nima veze s tem kolikokrat ga peljemo ven, ven ga peljemo tolikokrat kot je potrebno, da se čimprej nauči stopne čistoče, ampak več o temu kako naučiti psa sobne čistoče v drugem članku. 

Če povzamemo, mladička ven peljite večkrat ampak za zelo kratek čas, mladički morajo spat, saj rastejo. 

Na slikah je posnetek mladička starega od 8-12tednov, to je obdobje ko že uživajo življenje pri svojih lastnikih.

 

Članek sestavila: Iva Resanovic (Poisson Ivy)