GLUHOTA PRI BULTERIERJU

Način, kako pes nosi ušesa, nam daje vpogled v to, kako se fizično in čustveno počuti, "drža" ušes pa je jezik zase. Z drugimi besedami, z opazovanjem premikanja pasjih ušes lahko »slišimo«, kaj nam želi povedati.

KAKO PSI SLIŠIJO?

Bobnič ločuje zunanje uho od srednjega ušesa in je območje, kjer se vibracije, ki jih pošilja zunanje uho, fokusirajo in ojačajo. V srednjem ušesu so tri majhne kosti, ki prenašajo vibracije iz bobniča v notranje uho. Notranje uho je sestavljeno iz dveh glavnih delov: polža (končni organ za sluh) ter preddvora in polkrožnih kanalov (končni organ za ravnotežje). Vse to si lahko predstavljamo kot vrsto tunelov ali kanalov. Znotraj polža so specializirane lasne celice, ki zajamejo slušne vibracije in so povezane neposredno s slušnim živcem.

ZAKAJ LAHKO PRIDE PRI PSEH DO GLUHOTE?

Na kratko ostaja 6 razlogov zakaj so psi lahko gluhi:

1. PRIROJENA IZGUBA SLUHA

Prirojena izguba sluha je povezana z degenerativnimi spremembami znotraj slušnega dela notranjega ušesa, znanega tudi kot polž, v polžu se zvočni valovi pretvorijo v živčne impulze, ki se nato prenesejo v možgane in zaznajo kot 'zvoki'. Prirojena izguba sluha je trajna in pogosto dedna. Nenormalnost je prisotna ob rojstvu, pravi, vendar se običajno pokaže med 4. in 6. tednom starosti.

Prirojena gluhota je lahko posledica toksičnosti v maternici ali okužbe med nosečnostjo, kot je meningitis. Antibiotiki ali druga zdravila, ki jih je mati dajala med brejostjo, lahko povzročijo tudi prirojeno gluhost ali je ta podedovana.

Prirojeno izgubo sluha lahko ima tako beli ali barvni bulterier, bulterier iz kombinacije beli -beli ali barvni - beli.

2. GLUHOTA POVEZANA S STARANJEM

Gluhost povezana s starostjo je najpogostejša oblika pridobljene izgube sluha pri psih. Tako kot prirojena izguba sluha vpliva na receptorje v polžu in njihovo sposobnost prenosa zvoka v možgane, vendar je specifična za starejše pse in na splošno izvira iz degenerativnih učinkov vseživljenjskega nakopičenega hrupa. Tako kot prirojena izguba sluha je gluhost povezana s starostjo nepopravljiva.

3. VNETJE UŠES

Okužbe srednjega ušesa pogosto pojavijo zaradi luknje v bobniču. To se lahko zgodi zaradi tujka ali kopičenja ušesnega masla v ušesnem kanalu.

Za razliko od prirojene izgube sluha je gluhota lahko posledica takšne okužbe ušesa, ozdravljiva z zdravljenjem. Če sumite na ušesno okužbo, se posvetujte svojim veterinarjem za otoskopski pregled saj je globoko zasidrano okužbo v srednjem ušesu mogoče zaznati le z naprednim slikanjem, kot je CT.

4. TOKSIČNOST

Gluhost pri psih je lahko povezana tudi z zdravili, ki imajo škodljiv učinek na polža, ta učinek se imenuje ototoksičnost. Pojavi se pri zdravilih, ki se uporabljajo za zdravljenje okužb ali vnetij v ušesu. Če je v bobniču luknja in zdravilo skozi to luknjo doseže notranje uho, lahko pes ogluši.

Ko zdravilo preneha delovati, se lahko pes vrne k normalnemu sluhu, vendar lahko ototoksičnost povzroči tudi trajno gluhost. To je eden od razlogov, zakaj je zelo pomembno, da svojemu psu brez temeljitega pregleda ničesar ne daste v ušesa.

5. POŠKODBA GLAVE

Čeprav je to redko, lahko topa poškodba glave, ne glede na to, ali so prisotni zlomi ali ne, povzroči vdor krvi v notranje uho psa, kar lahko povzroči gluhost. Poškodba lahko povzroči tudi neposredno poškodbo notranjega ušesa. Ta gluhost je lahko začasna ali trajna.

6. TUJEK

Če imate psa, veste, da je skoraj vse mogoče. Eden precej pogostih in na srečo začasnih vzrokov za gluhost je prisotnost tujka v ušesnem kanalu. Ne vpliva na oddajnike, ampak preprosto blokira oddajnike iz okolja, v katerem nastajajo zvoki.

KAJ HOČEMO POVEDAT?

Kako se deduje gluhota je zelo zapleteno točno povedati, ne obstaja točnega recepta kako to poteka. S tem hočemo poudarit, da se lahko vsakemu vzreditelju, tudi s preverjenimi starši (barvnih kombinacij ali pri parjenju dveh belih psov) zgodi, da se v leglu pojavi kakšen naglušni ali gluhi bulterier. Tukaj bi želeli poudariti, da je lahko gluh tako barvni bulterier kot tudi beli, velik poudarek, ki lahko nakazuje na gluhoto so modre oči, ki ponazarjajo pomanjkanje pigmentacije.

Zato vsak odgovorni vzreditelj naredi test sluha, ki točno pove ali mladiček sliši na obe ušesi, eno uho ali pa je gluh. Gluhota ni bolezen! Gluhota pomeni, da bo delo s psom potekalo na drugačen način in bo potrebno psa imeti vedno na dolgemu povodcu. Ampak njegova navezanost do vas bo še večja. Njegov nos bo še dodatno izražen in njegovo zaznavanje tresljajev in vibracij nenormalno.

Medtem, ko gluhega psa sploh prepoznali ne boste, saj se tako prilagodijo na življenje, da je to skoraj neopazno je življenje s psom, ki je naglušen popolnoma enako kot pri psu ki sliši. Želimo osvestiti ljudi, da gluhota ali naglušnost ni velik baw baw in da ta vsekakor ne definira dobrega/slabega vzreditelja. Želeli bi izpostaviti, da je naglušna psička, ena izmed najuspešnejših razstavnih psičk v bulterier svetu, ne bo imela mladičkov ampak vzreditelj se je odločil jo zadržati in jo razstavljati, če tega nebi javno objavil, nebi noben niti posumil, da je le ta naglušna.

 

Zato želimo tu poudariti, da se bo naše društvo zavzelo, za takšne posebne pse, ki bodo plod zdravstveno preverjenih staršev ali nezgode (in ne plod načrtne ne-rodovniške vzreje) ter pomagali lastnikom/vzrediteljem/društvom poiskati čisto posebne lastnike.

 

Če mislite, da ste pripravljeni na takšnega posebneža ali bi si v prihodnje želeli posvojiti bulterierja s posebnimi potrebami, ki vsekakor prinesejo določena prilagajanja in večjo odgovornost, potem izpolnite vprašalnik, vam lastnikom/vzrediteljem/društvom sporočamo, da če imate takšnega posebneža, nas kontaktirajte in pomagali vam bomo ter vas absolutno podprli na poti, da najdejo pravega lastnika. To ne velja samo za bulterierje ampak tudi druge pasme.


  • https://www.whole-dog-journal.com/care/structure-of-the-canine-ear/
  • https://www.petmd.com/dog/slideshows/6-causes-deafness-dogs
  • https://www.lsu.edu/deafness/Tufts.htm
  • https://wagwalking.com/condition/congenital-deafness
  • https://pawsandclawsanimalhospital.com/5-causes-of-hearing-loss-in-dogs/