MINIBUL - UVOD V VZGOJO (II)

Published on 28 June 2021 at 19:26

Vzgojne težave, ki jih bi lahko imeli z minibulom, verjetno niso tiste, ki si jih predstavljate kot morebitni prvi lastnik. V glavnem ne bo šlo za to, da bi ogrožal druge pse, temveč za to, da lahko ogroža družinski duševni mir in svoj obstoj med vami.

Angleških bulterierjev (EBT-je) ni enostavno vzgajati. So strokovni prvaki v trmi. Druge bul pasme ali zvrsti se z njimi glede tega ne morejo kosati. Povprečni angleški ali ameriški staffordshire terier (AST), pitbul, bulmastif ali doga argentino želi občutno bolj ugoditi lastniku kot pa bulterier. Slednji je v primerjavi z omenjenimi precej bolj osredotočen nase. Če iščete psa, ki bi »zabaval« vas ali vašega otroka, ne pogledujte po bulterierju, še manj pa po njegovem miniaturnem bratu. Njegov cilj v vašem tropu je, da vas ukane, da vi animirate njega z dovolj zanimivim programom dejavnosti.

Povedano drugače: bulterier ne bo razumel, da bi bil cilj njegovega prihoda v vaš dom popestritev družinskega življenja, temveč bo pričakoval, da je družina namenjena njegovemu razvedrilu. Nekateri bi utegnili to imenovati egocentričnost, drugi inteligenca. A slednja je svojevrstna zmes prevladujoče terierske in buldogovske kognitivnosti. Bulterier seveda ni ovčarski pes, minibulterier pa še manj.

Raznolikost inteligence

Preden se ljubitelji ovčarjev razhudite, naj pojasnim! Z nobeno zvrstjo ali pasmo psov ni nič kognitivno narobe, samo njihove zvrsti inteligence je človek z rodovniškimi vzrejnimi posegi skrbno oblikoval za različne vrste nalog. Psiholog Stanley Coren je uvedel razvrščanje pasjih pasem po treh zvrsteh inteligence:

  1. nagonske,
  2. prilagajalne (adaptivne) in
  3. delovno-poslušnostne.

Posplošeno bi lahko rekli, da je seštevek točk pri psih raznovrstnih pasem približno enak. Psi, ki imajo veliko točk pri inteligenci zvrsti c, imajo pogosto »manj točk« pri nagonski inteligenci a. Za EBT-je lahko rečemo, da imajo precejšnjo prilagajalno inteligenco, ki jim omogoča samostojno reševanje problemov in učenje iz prejšnjih izkušenj. Hkrati imajo močno nagonsko inteligenco kot večina terierjev, namreč, da morajo »pri lovu« delovati neodvisno od neposrednih ukazov lastnikov.

Popkulturno bi lahko dejali, da so EBT-ji pasma, ki je ni mogoče mikromenedžerirati in slabo prenašajo čustveno manipulacijo (gaslighting). Glede slednjega imajo pretanjen občutek za pravico. Že tako bodo večino vaših zahtev premleli, če gredo v njihov trenutni koncept. Če pa ugotovijo, da zahtevate od njih nekaj, kar se jim ne zdi fer, se vam bodo z vsemi štirimi uprli.

Nedvomno bulterierji pogrnejo pri preskusu delovno-poslušnostne inteligence (c), saj je ta v precejšnjem nasprotju z njihovo nagonsko inteligenco. Prav zato na splošno ni dobro uriti EBT-jev kot službene pse, denimo za osebno varovanje ali policijske namene, ker pride njihova prilagajalna inteligenca v navzkriž z delovno-poslušnostno inteligenco. Obstajajo sicer redke vzrejne linije, katerih EBT-je se da šolati in rabiti kot delovne pse, vendar imajo ti psi lastnosti, ki pogosto niso združljivi z razmerami bivanja v običajni družini.

S pogojevanjem, tudi prašiči letijo

Če povzamem, imata po Corenovi klasifikaciji minibul in veliki EBT nizko delovno poslušnostno inteligenco, precejšnjo nagonsko ter vrhunsko prilagajalno (adaptivno) inteligenco. Pri taki pasmi mora lastnik še tenkočutneje upoštevati naravo psa in ne delovati proti njej, ker bo povzročil gorje sebi in živali.

Najhitrejši način, da preverite, ali ste pripravljeni vlagati precejšnji čas v primerno vzgojo minibula, je, da preberete vsaj kindle različico knjige When Pigs Fly (Ko prašiči letijo) dobre poznavalke močnostnih pasem, Američanke Jane Killion (http://bit.ly/pig_fly).

Killionova je vpeljala pojem ugodljivosti oziroma ustrežljivosti (biddable), ki dobro označuje učinkovanje delovno-poslušnostne inteligence pri psih. EBT-ji sodijo med najmanj ustrežljive pse, ki si jih lahko omislite. Killionova poudarja, da inteligence ni meriti, koliko sodeluje pes s trenerjem, temveč po sposobnosti reševanja problemov, ki jih psu naložimo. Večina ustrežljivih pasem se hitro uči po navodilih vodnika, vendar slabše prevzemajo pobudo za reševanje težav brez navodil. Knjiga Ko prašiči letijo razloži, kako izkoristiti talent EBT-jev za neodvisno razreševanje problemov v prid dobre vzgoje psa.

Metodologije

Glede metodologije za pasje urjenje oziroma šolanje obstaja mnogo »šol« in njihov opis bi lahko napolnil ducat člankov. Kot morebitni novi lastnik bulterierja morate vedeti na začetku vsaj to, da se, zelo v grobem, šole delijo na tiste, ki zagovarjajo uravnoteženo urjenje (Balanced training), in tiste, ki hvalijo zgolj pozitivno urjenje (Purely positive training). O tem več kdaj drugič. Med zagovorniki obeh pristopov prihaja do občasnih vročekrvnih polemik, ki vas zdaj naj ne begajo preveč. Sčasoma si boste ustvarili sami sliko, kaj deluje pri bulterierju, in kaj ne. Vsekakor vam bo dober vzreditelj EBT-jev jasno svetoval, kako začeti s prvimi vzgojnimi koraki z mladičkom, pozneje pa najemite vsaj za nekaj ur vzgojnega strokovnjaka, ki zelo dobro pozna bulterierje.

Zgolj osebno

Povedal vam bom svoje mnenje, kako začeti vzgajati minibulterierja, da se ga ne boste hoteli čez tričetrt leta odkrižati. Ni pa gotovo, da se bo to zdelo vsem uporabno, ali celo prav.

 

Psi so živali, ki živijo v tropu in nagonsko razumejo pravila za primerno sobivanje v skupini. Mladiček se v normalnih razmerah nauči spoštovati svojo mater že v prvih dveh tednih. V naslednjih tednih se nauči, kaj je vloga vodje tropa, in ugotovi svojo hierarhično umestitev v tropu prek interakcije z brati in sestrami. Mladički se med seboj tudi igralno borijo, grizejo in si z renčanjem ali cviljenjem sporočajo, ko jim vedenje drugih ni povšeči.

 

Mati čedalje bolj uči mladičke spoštljivega obnašanja, še posebej v drugem mesecu starosti. Če je treba, jih uščipne ali celo objame njihovo glavo z odprtim gobcem. Oboje je neprijetno za mladička, ki pa hitro ugotovi, da se neprijetnost konča, ko se umiri in ravna tako, kot ga vodi mati. Učeno bi rekli, da mladičkova mati v omenjenem primeru nagonsko uporabila tretji kvadrant po teoriji operantnega pogojevanja (Operant conditioning), in sicer pozitivno kaznovanje, a o tem podrobneje naslednjič.

 

Ko pride bulterierček k vam, pričakuje, da se bo urejenost v tropu, vaši družini, nadaljevala. Menim, da ni boljšega, kot da mu ustrežete! Takoj prevzemite vlogo vodje tropa in mu s svojim vedenjem sporočajte, da ga usmerjate, mu dajete zaščito in zagotavljate hrano. Ta ni zastonj - kot ni nič na tem svetu. Vsi si moramo zaslužiti dnevni kruh in tudi za mlade pse ni nič drugače. Mladička začnite takoj učiti, da zanj velja znamenita Cezarjeva trojka: pravila, meje in časovne omejitve (http://bit.ly/cmillan3).

Spodbude, korekcije in Churchill

Hkrati pa od prvega dne naprej mladičku

  • krepite oziroma spodbujajte (reinforcement) zaželeno vedenje in
  • popravljate oziroma korigirajte (correction) nezaželeno obnašanje.

Tako boste nadaljevali vzgojo svojega psa, ki se je začela pri materi ter njegovih sestrah in bratih. Krepili mu boste zavedanje, da ima njegovo vedenje vedno posledice, ki so lahko zanj prijetne ali pa nezaželene. Poleg nagrajevanja zaželenega obnašanja, morate takoj začeti tudi korigirati neprimerno obnašanje mladička v tropu. To seveda ne pomeni, da ga takoj korigirate, ker se še ne odziva dobro na urjenje poslušnosti. Te odzivnosti pri nekajmesečnih psih še zdaleč ni pričakovati v popolnosti, še manj v doslednosti, saj se še veliko igrajo in nimajo dosti koncentracije.

Pri korekciji nezaželenega vedenja psa v tropu mislim natančno na to, kar bi storila pasja mati: zaustavila bi vedenje mladička, ki je v tropu nespoštljivo, moteče ali celo nevarno. Seveda pa je govoriti o tem laže, kot vedno dosledno udejanjiti. Kovačeva kobila je pogosto bosa. Naša napaka je bila, denimo, da smo mladičku prvih nekaj dni namenili »spoznavanju novega doma« in nismo verodostojno korigirali pretiranega ščipanja in grizenja. Kar bi lahko bilo odpravljeno v tednih, je bilo zato urejeno šele po mesecih.

 

Tedaj novoizvoljeni predsednik vlade Velike Britanije, Winston Churchill, je 13. maja 1940 svojemu kabinetu povedal, da jim nima ponuditi ničesar, »razen krvi, muke, solz in znoja«. Prav to čaka tudi vas, kot morebitne nove lastnike minibulterierja, prvo leto. EBT-ji so namreč eni izmed najbolj groznih mladičkov, a tudi eni od najčudovitejših odraslih psov na tem svetu.

(Naslednjič: O vzgoji in kvadrantih.)

***

Avtor v članku izraža zgolj svoje mnenje, in ni ne veterinar ne kinolog.

Je samo ljubitelj angleških bulterierjev.

Besedilo: (c) 2021 David Pahor; vse pravice pridržane.